Naar de website van onze sponsor EuroJoe Naar de website van onze sponsor Happy Dog Topbanner van de V.V.D.H.
Onze vereniging |  Disciplines |  Duitse Herder |  Ledenblad |  Multimedia |  Evenementen |  Hond kopen? |  Webwinkel |  Privacy |  Links

Home Disciplines Africhting Begeleidingshond Algemeen

Begeleidingshond

De Duitse Herder is ongetwijfeld de hond die je in de meest gevarieerde sporttakken gaat terugvinden. We zien hem zijn mannetje staan in agility maar even goed in Cani-cross. We zien hem in obedience en in het gehoorzaamheidscircuit waar hij met de beste concurreert. Zijn moed en trouw zijn legendarisch waardoor hij bij de politie als één van de beste rassen wordt beschouwd voor het echte speur- en verdedigingswerk. Dan is het ook evident dat we hem met brio gaan terugvinden in de sporten die van het politiewerk zijn afgeleid.

De honden die we heden ten dage aantreffen in de africhtingsport kenmerken zich als sociale, stabiele en zelfzekere honden. Deze drie kenmerken versterken elkaar voortdurend. Een sociale hond ervaart mensen en andere dieren als veilig en zal daardoor een stabiel en zelfzeker gedrag vertonen. Een zelfzekere hond voelt zich niet bedreigt in de omgeving van mensen, kinderen of andere dieren en vertoont daardoor geen schrik of agressie maar een heel aangename sociale kant.

Het maakt niet uit welke richting je uiteindelijk met je Duitse herder wilt uitgaan maar het opvoeden van de hond tot een sociale, stabiele en zelfzekere hond moet de eerste doelstelling zijn van elke zichzelf respecterende Duitse Herder eigenaar. Je kan immers maar pas trots zijn op je Duitse Herder als jullie respect afdwingen in de omgeving omdat je hond zo’n aangename kerel is voor zijn directe en indirecte omgeving. Een hond die zich niet opdringt maar het evenzeer best aangenaam vindt als hij in de omgeving van mensen of dieren is. Deze kenmerken staan ook heel hoog aangeschreven in de VVDH en in de KKUSH. Onze verschillende kringgroepen zullen jou dan ook met plezier begeleiden met de opvoeding tot een sociale, zelfzekere en stabiele hond.

Niet iedereen in onze maatschappij is een fanatiek hondenliefhebber. Ook voor deze mensen mag onze sport en onze liefhebberij geen ongemakken opleveren. Als we met onze Duitse Herder wandelen op de openbare weg moet hij rustig met jou meelopen niet geagiteerd door andere mensen, auto’s, fietsers, joggers, enz... Hij mag geen schrik aanjagen of hij mag geen hindernis vormen voor anderen. We zullen onze Duitse Herder dus op elk moment heel goed in de hand en onder controle moeten hebben.

Als je dan uiteindelijk kiest om met je Duitse Herder in de africhting te gaan, waar er verwacht wordt dat hij gecontroleerd het gevecht aangaat met de pakwerker, dan moeten we zeker zijn dat onze Duitse Herder een stabiele en zelfzekere hond is die het onderscheid kan maken tussen de pakwerker op het sportterrein en spelende kinderen in de straat. Dan moeten we zeker zijn dat we onze vriend in alle omstandigheden onder controle hebben.

Alvorens we met de doorgedreven africhting beginnen wordt juist dit getest binnen de VVDH en de KKUSH met het eerste brevet in de africhting namelijk het brevet van Begeleidingshond. (BH). Je kan op de leeftijd van 15 maanden reeds examen doen hiervoor. Dit brevet krijg je als je inderdaad kan aantonen dat jij je hond onder controle hebt en hij zich zelfzeker, sociaal en stabiel vertoont in allerlei dagdagelijkse omstandigheden in het openbare leven.

De test tot het behalen van dit brevet bestaat uit twee delen die onder het nauwlettend oog van een V.V.D.H. keurmeester worden uitgevoerd. Tijdens het eerste deel gaat de begeleider op het sportterrein tonen dat hij de DH onder controle heeft en een aantal basis oefeningen uit de gehoorzaamheid kan uitoefenen. De oefeningen hoeven niet perfect uitgevoerd te zijn maar de keurmeester moet zien dat men de hond onder controle heeft.

Tijdens het tweede gedeelte gaat de begeleider met de hond de openbare weg op en wordt de hond geconfronteerd met een jogger, een fietser, een voorbijrijdende auto, veel mensen om hem heen, ander honden in zijn buurt. Op dit alles moet de hond zelfzeker reageren zonder enige vorm van agressie of nervositeit.

Als je de keurmeester overtuigt met zijn gedrag en je geslaagd bent in deze test betekent dit dat je de juiste basis hebt gelegd en je hond aan de basisvoorwaarden voldoet om zich verder in de africhting te gaan storten zonder dat hij een gevaar wordt voor de maatschappij. Hier kan je al met trots terugkijken op een eerste, maar zo cruciale, etappe die je hebt afgelegd, een onmisbaar fundament dat je hebt gebouwd in de lange weg naar perfectie van de africhting.

Deze link leidt je naar het volledige en officiële programma.

Lees zeker ook deze mededeling over het begeleidingshond plus programma.©2009 - 2019 : Vlaamse Vereniging voor Duitse Herdershonden