Naar de website van onze sponsor EuroJoe Naar de website van onze sponsor Happy Dog Topbanner van de V.V.D.H.
Onze vereniging |  Disciplines |  Duitse Herder |  Ledenblad |  Multimedia |  Evenementen |  Hond kopen? |  Webwinkel |  Privacy |  Links

Home Ledenblad Fotokwaliteit

Wat is een goede foto?

Eén van de grote problemen bij het maken van drukwerk (affiches, magazines, folders, enz...) is de kwaltiteit van de aangeleverde foto's.  Hoewel de meeste ingezonden foto's op een scherm er wel mooi uitzien zijn ze totaal ongeschikt om gebruikt te worden voor drukwerk.  Hoe komt dit en hoe verhelpen we het?  We proberen het hieronder uit te leggen.  Het heeft allemaal te maken met resolutie.

Wat is resolutie?

U moet weten dat alle toestellen die afbeeldingen tonen onderhevig zijn aan resolutie.  Of het nu gaat over een computermonitor, een printer, een televisie of een drukpers.  Allen gebruiken een bepaalde resolutie.  Hier wordt het nu een beetje technisch maar probeer toch door de zure appel te bijten.  Een beeld, onafhankelijk waarop het wordt weergegeven, is samengesteld uit puntjes.  Wij noemen deze puntjes "pixels" of "dots".  Deze puntjes kunnen individueel miljoenen kleuren hebben en hun dichtheid wordt resolutie genoemd.  Meestal uitgedrukt in "pixels per inch" (ppi) of "dots per inch" (dpi).  Een inch is ongeveer 2,54 cm.

Voor beeldschermen en fototoestellen wordt de term resolutie gebruikt om aan te duiden hoeveel beeldpunten het scherm (of beeldsensor in het geval van een digitaal fototoestel) bevat.  Een fototoestel kan bijvoorbeeld foto's afleveren met een resolutie van 10 "megapixels" ofwel 10 miljoen pixels.  Dit komt omdat de sensor 3888 pixels horizontaal en 2592 vertikaal kan bevatten (3888 x 2592 = ong. 10 miljoen).

Wat rekenwerk.

U moet weten dat voor drukwerk er een foto van 300 dpi nodig is.  Dit wil zeggen dat er per centimeter foto 118 pixels nodig zijn (300 gedeeld 2.54).  Een afbeelding van 10 op 8 cm bevat 1,11 miljoen pixels (1180 x 944 pixels).  Een coverfoto op A4 heeft dus meer dan 8 miljoen pixels nodig.
De meeste foto's die opgeslaan worden op computer hebben een dichtheid van 72dpi.  Stel u dus voor.  U heeft een mooie foto van 10 x 15 cm op uw computer staan en u wil deze doorzenden als coverfoto.  Voldoet hij aan de criteria?  We rekenen het uit:

De 72dpi moet omgezet worden naar 300 dpi voor de drukpers.  Dit wil zeggen dat we de resolutie moeten vermenigvuldigen met ongeveer factor 4,17 (417%).  Dit wil zeggen dat we de pixels ongeveer 400% uit elkaar gaan trekken.  De dichtheid wordt minder en dus bijgevolg ook de kwaliteit.  Vergelijk een mooie foto met een foto die in de krant komt.  Je ziet de beeldpunten opeens verschijenen.  We moeten dus de pixels terug gaan samennijpen en dit betekend dat we de foto met dezelfde factor moeten gaan verkleinen om dezelfde kwaliteit te kunnen aanhouden. De foto van 10 x 15 is dus in de drukpers maar 2,4 x 3.6 centimeter groot.  Een postzegel met andere woorden.

Als een afbeelding van het internet (de afbeelding links) gehaald wordt om in drukwerk te gebruiken  zal de afbeelding (bij dezelfde afmeting)  onscherp en van een zeer slechte kwaliteit zijn (afbeelding rechts).

In de praktijk.

Stel we hebben een foto en wanneer we in Windows de eigenschappen van de foto bekijken (rechter-muisklik op het bestand en dan vervolgens kiezen voor "eigenschappen") dan leren we dat we een bestand hebben van 1109 op 1663 pixels in een resolutie van 72 dpi.  Kunnen we hier iets mee aanvangen?  We rekenen het uit: 1109 delen door 72 is 15,4.  Dit is het resultaat in inch.  Dit vermenigvuldigen we met 2,54 om de metrische afmeting te kennen.  15,4 x 2,54 is 39 centimeter.
We doen hetzelfde voor de lange zijde.  1663 delen door 72 = 23,09 x 2.54 = 59 cm hoog.  We hebben dus een foto van 39 x 59 cm op 72 dpi.  Vergeet echter niet dat we 300 dpi nodig hebben.  We moeten deze afmetingen dus nog delen door 4,17 (300 gedeeld door 72).  Onze foto is nu nog maar 9,35 x 14 cm.  Een dikke tweemaal te klein dus om op de cover te komen.  In werkelijkheid moeten we onze foto dus met factor 200% vergroten en dit kan nog net door de beugel.  Enkel het geoeffende oog zal het kwaliteitsverschil met het blote oog zien.  Een vergroting van 200% is echter wel echt het maximum.  Pas deze regel dus toe op jou foto's en dan weet je of de foto kans maakt als coverfoto of niet.
 
Oefening 2: Je hebt een evenement in jou vereniging en je wil hiervoor een mooi verslag schrijven voorzien van foto's.  Je hebt zelf foto's gemaakt of je hebt een foto van internet geplukt.  Maakt niet uit, je vindt de foto prachtig.  Een blik op de eigenschappen van de foto leert ons dat de foto 204 op 248 pixels groot is met een resolutie van 72 dpi.  Als we bovenstaande formule opnieuw toepassen dan krijgen we een foto van 7,2 op 8,7 cm.  Groot genoeg voor een artikel zal je zeggen, maar vergeet niet dat we ook hier weer 300dpi nodig hebben. Delen door 4,17 dus en dan hebben we een afbeelding van 1,7 op 2,1 cm.  Een postzegel groot en dus onbruikbaar voor het artikel want zelfs aan 200% is de afbeelding nog maar 3,4 op 4,2 cm.

Ziezo nu weet je alles over resolutie en beeldcompressie.  Nu is het aan jullie om met deze informatie te experimenteren.  Weet echter dat de meeste foto's meer dan goed genoeg zijn wanneer ze onbewerkt uit het fototoestel komen.  De meeste fototoestellen maken ook foto's in 240dpi wanneer gefotografeerd wordt in de best mogelijke kwaliteit (grootste bestandsformaat).  Het is pas wanneer we de fotos gaan bewerken in allerhande foto programma's zoals pixasa, photoshop, lightroom, gimp, enz.. dat het risico bestaat dat de foto's verkleind worden naar een formaat dat niet meer kan gebruikt worden. 


©2009 - 2019 : Vlaamse Vereniging voor Duitse Herdershonden