IGP

BOP

Agility

Show

Sociale test

Jeugd

Wandelen

IGP 

Duitse herders zijn werkhonden. Duitse herders zijn herdershonden. Honden die gemaakt zijn om te werken en hun baas te plezieren. Tijdens IGP (internationale Gebruikshonden proef) worden al hun natuurlijke kwaliteiten en talenten getest.

De IGP-wedstrijden bestaan uit 3 onderdelen, nm. speuren, gehoorzaamheid en verdediging.

 

Speuren

Tijdens het speuren wordt de hond zijn gedrag getest om geuren terug te vinden. Een spoorlegger legt een spoor op een grasland of akker en legt hierbij een aantal voorwerpen op het spoor. Na een tijdje moet de hond dit spoor afgaan en alle voorwerpen terug vinden.

 

Gehoorzaamheid

Bij het onderdeel gehoorzaamheid gaat het over het correct uitvoeren van verschillende basiscommando’s. Commando’s als zit, af, hier, sta, breng worden allemaal in een vast stramien getoond aan de keurmeester. Deze geeft voor elke oefening punten. In totaal kan je maximum 100 punten behalen.

 

 

Verdediging

In dit spectaculaire onderdeel draait het niet enkel over bijten, maar vooral ook over de controle. De honden moeten perfect onder controle staan en moeten onmiddellijk lossen na commando. De Duitse herders worden hier getest op hun belastbaarheid (bv. niet schrikken van het geroep van de pakwerker), op het vol en correct bijten op de mouw en op het onder controle staan van de baas.

 

 

 

De 3 onderdelen worden beoordeelt op 100 punten en alles wordt op het einde van de dag samengeteld voor de winnaar van de dag te kennen.
Je hebt 3 niveaus in IGP, waarbij IGP-1 het laagste niveau is en IGP-3 het hoogste. Je kan met IGP beginnen na het behalen van je BH (begeleidingshond).

Tegenwoordig kan je ook deelcertificaten behalen. Dan doe je op de wedstrijd maar 1 of 2 onderdelen ipv de 3. Ideaal voor honden die nog niet klaar zijn in hun training voor 1 onderdeel.